Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Hundar förbjuds i kinesiska städer - riskerar att avlivas om de syns utomhus

Hundar förbjuds och dödas i kinesisk stad
Hunden Pretty är en av många hundar i Hangzhou som riskerar att avlivas om de vistas utomhus vid fel tidpunkt.

Samtidigt som staden Hangzhou förbjuder eller begränsar hundar har djuraktivister också upptäckte flera olagliga hundslakterier i Kina. ”Det är ett mycket känsligt läge just nu” berättar svenska Camilla Larsson från Kina.

Sedan den 14 november råder nya regler i staden Hangzhou, regler som bland annat innebär att inga hundar får rastas eller vistas utomhus från kl. 7 på morgon till kl. 19 på kvällen. Hundar som upptäckts utomhus kan bli infångade och dödade, och den som ansvarar för hunden kan dömas till böter.

Hundar förbjuds i kinesisk stad - riskerar att avlivas om de syns utomhus

34 hundraser har förbjudits helt och avlivas direkt om de upptäcks. All hundar måste också ha en licens och registreras hos de lokala myndigheterna.

De nya reglerna tillkom efter ett bråk där en hund ansågs ha uppträtt aggressivt, och från myndighetshåll anges också en rädsla för rabies som ett skäl för de nya strikta reglerna. Men många är också upprörda och rädda efter de nya reglerna berättar Camilla Larsson, en svenska boende i Kina.

– Min vän Miya har inte fått tillstånd för sin hund Pretty, vilket innebär att hon nu måste vara mycket försiktig när hon ska rasta hunden. Om myndigheterna får ett tips om dem kan hunden tas från henne eller i värsta fall dödas.

Det har redan rapporterats om hur hundar dödats av poliser och hur tusentals hundar har dödats eller försvunnit på olika sätt. Och liknande regler har införts i fler städer, som Chengdu i sydvästra Kina.

Hundar förbjuds i kinesisk stad - riskerar att avlivas om de syns utomhus

Olagliga hundslakterier

I början av november hittade djuraktivister i Kina också olagliga slakthus för hundar på flera platser i Kina, bland annat utanför staden Tianjin. Flera ton hundar trots ha dödats på slakteriet, men också 70 levande hundar hittades.

– Myndigheterna valde att lägga locket på och stänga ner all information som flödade på kinesiska sociala medier som Weibo, berättar Camilla Larsson.

En liknande händelse skedde i staden Jianyang där 170 hundar kunde räddas från ett olagligt slakteri den 4 november.

Viktigt att vara en medveten konsument

Att som enskilda person påverka från Sverige kan vara svår säger Camilla Larsson, men betonar vikten av att alltid vara en medveten konsument.

- Att sluta köpa skinn- och pälsprodukter är något alla kan göra. Det är svårt att avgöra vad det är för skinn i handskar, väskor och skor, och det kan mycket väl vara skinn från hundar.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

22 november 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem