Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Hunden Sota sköts till döds – nu ska polisen i Barcelona utbildas i att bättre förstå djur

Hunden Sota sköts till döds – nu ska polisen i Barcelona utbildas i djurskydd
Hunden Sota fotograferad innan händelsen den 18 december.

Efter att en film som visade hur en hund som skjutits av polisen i samband med ett ingripande fortsatte att vifta på svansen blivit offentlig blev reaktionerna många och starka över hela Spanien. Händelsen har nu resulterat i att polisen i Barcelona ska utbildas i att bättre förstå djur och deras kroppsspråk.

Hunden Sota levde tillsammans med en hemlös man som stoppades av polisen den 18 december förra året. I samband med ingripandet sköts hunden i huvudet av polisen, trots att många menar att Sota inte uppträtt aggressivt utan enbart varit rädd.

Filmen som visade hur Sota fortsatte att vifta på svansen efter att ha skjutits i huvudet av polisen delades tusentals gånger, och på bara några dagar samlade det spanska djurpartiet PACMA in mer än 230 000 namnunderskrifter som krävde att en utredning tillsattes, och mer än 3 500 personer protesterade på Barcelonas gator.

Nu har reaktionerna och upprördheten gett resultat: nu ska Guàrdia Urbana, polismyndigheten i Barcelona utbilda sina poliser i djurskydd och hjälpa dem att bättre förstå hundars reaktioner, det skriver tidningen Público.

"Tanken bakom initiativet är att göra det möjligt för poliser att bättre förstå djurens kroppsspråk, och att poliserna vet vilket kroppsspråk de ska använda för att förhindra att konfliktfyllda situationer uppstår" skrev Barcelonas kommunfullmäktige i ett pressmeddelande efter att beslutet fattats.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

8 januari 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem