Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Ibrahim Baylan får ansvar för djurfrågor i regeringen

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Under förra veckan meddelade Jennie Nilsson (S) att hon avgår som landsbygdsminister för att få mandat i statsministeromröstningen. I hennes ställe tillsattes näringsminister Ibrahim Baylan (S) att ansvara för landsbygdsministerns frågor. Idag meddelar Stefan Löfven att Baylan fortsätter på båda posterna. Djurens Rätt hoppas nu att djurskyddsfrågorna inte blir lidande.

När Stefan Löfven presenterade sin nya regering idag fanns Jennie Nilsson inte med på en ministerpost. Istället fortsätter näringsminister Ibrahim Baylan att ansvara för frågorna som ligger på posten som landsbygdsminister. Djurens Rätt ställer sig kritiska till att många frågor nu får trängas hos en enskild minister.

– Det är oroväckande att en befintlig minister som redan har många uppdrag i sin portfölj nu även ska axla landsbygdsministerns uppdrag. Men jag utgår ifrån att detta inte leder till att djurfrågorna hamnar ännu längre ned på dagordningen. Det kommer vi inte acceptera, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Det har aldrig skett att en regering i Sverige stått utan minister för landsbygds- och jordbruksfrågor, något som också kritiseras av bland annat Elin Segerlind (V) och Jessica Rosencrantz (M) på Twitter kort efter beskedet.

Stefan Löfven lovade dock under pressträffen att frågorna som landsbygdsministern ansvarat för inte ska få mindre fokus, men nämnde inte djuren. Det gjorde inte heller Baylan som istället lyfte fram sin erfarenhet från frågor som rör näringsliv och skogsbruk.

Vi hade såklart önskat att en renodlad djurskyddsminister hade fått tillträda idag, som hade haft djuren som sin tydliga prioritering. Det är inte hållbart att djurens intressen fortsätter ställas mot de ekonomiska. Det finns många brådskande frågor som regeringen behöver ta tag i, bland annat en avveckling av minkfarmningen och översyn av inspektioner på slakterier så att vi slipper se fler skandaler
– Camilla Bergvall

Om Ibrahim Baylan

Ålder: 49 år
Parti: Socialdemokraterna
Bakgrund: Uppväxt i lantbrukarfamilj i sydöstra Turkiet, flyttade vid 10 års ålder till Sverige
Utbildning: pol.mag från Umeå universitet med nationalekonomi som huvudämne
Ministerposter: skolminister (2004-2006), energiminister (2014-2019), samordningsminister (2016-2019) och näringsminister (2019-)

Läs också: Jennie Nilsson avgår som landsbygdsminister

Linn Åkesson

Linn Åkesson | Kommunikationschef

9 juli 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem