Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

IKEA backar från förbättringar för kycklingar

IKEA backar från förbättringar för kycklingar
Foto: Orest lyzhechka/Shutterstock

Samtidigt som allt fler företag tar initiativ för att förbättra villkoren för kycklingar så meddelar IKEA att de backar från tidigare utlovade förändringar som skulle ge kycklingarna en mer dräglig tillvaro.

År 2012 tilldelades IKEA utmärkelsen Good Chicken Award av organisationen Compassion in World Farming efter att företaget meddelat att de i flera länder skulle börja ställa högre krav på villkoren för de kycklingar som föds upp, slaktas och köps in av företaget. Bland förändringarna fanns ett ställningstagande mot snabbväxande raser och krav på tillgång till utrymme och berikning.

I Italien och Schweiz har IKEA gått vidare med kraven på förbättringarna – vilket visar att det är fullt möjligt. Men i länder som Tyskland, Danmark, Finland och Frankrike har de backat. IKEA i Sverige valde att aldrig ansluta sig till de länder som utlovade förändringar för kycklingarna.

– IKEA:s beslut går emot en global trend som vi kan se runt om i världen där allt fler företag ställer skärpta krav på villkoren för de kycklingar som föds och slaktas för företagets räkning. Det är ytterst beklagligt att IKEA nu tar ett steg bakåt istället för att fortsätta driva på utvecklingen, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationsansvarig

29 november 2017

csr

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem