Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Ingen öppning för förändrad lagstiftning när burar debatterades i riksdagen

Att släppa burarna verkar inte vara så enkelt för Sveriges landsbygdsminister, det framkom i dagens interpellationsdebatt i riksdagen mellan Elin Segerlind (V) och Jennie Nilsson (S). Inför valet lovade Socialdemokraterna att arbeta för att alla djur ska hållas frigående, men i debatten sa ministern att lagstiftning inte är rätt väg utan hänvisade istället till marknadens minskade efterfrågan på ägg från hönor i burar.

Den 8 november fick vi reda på att landsbygdsministern skulle ställas till svars för hönorna i burar, och idag, den 6 december, ägde debatten rum. Riksdagsledamoten Elin Segerlind (V) frågade ut landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) om burarna i en interpellationsdebatt och ministerns svar blev tyvärr en besvikelse, bland annat för alla de som har skrivit under Djurens Rätts upprop för en utfasning av burarna.

Jennie Nilsson svarade att hon anser att lagstiftningen är tillräckligt stark för hönorna med hänvisning att de även i burarna ska få möjlighet att värpa i rede, sitta på sittpinne och sandbada. Det är till viss del sant sa Elin Segerlind, men forskning har visat att hönorna i burar faktiskt inte får den möjligheten trots att inredningen finns i burarna. Det är helt enkelt för trångt för att alla hönor ska kunna sandbada och värpa i rede när de själva vill, och sittpinnen sitter enbart några centimeter från gallerburens botten och ses inte som en upphöjd yta.

I debatten i riksdagen sa Elin Segerlind att rätten till naturligt beteende lyser med sin frånvaro i burhållning av hönor och att detta inte kan vara förenligt med djurskyddslagen. Landsbygdsminister Jennie Nilsson svarade att lagstiftningen är tillräcklig men också att att en förändrad lagstiftning “i dagsläget” inte är rätt väg att gå och hänvisade till att marknaden inte längre efterfrågar ägg från hönor i bur, något som kommer att fasa ut burarna i Sverige snabbare än vad lagstiftningen kan . "Nej, det går inte tillräckligt fort” sa Elin Segerlind och menade att det behövs politiska beslut för att fasa ut burarna.

– För 30 år sedan lovade en socialdemokratisk statsminister att burarna skulle bort, inför det senaste riksdagsvalet sa Socialdemokraterna att de avser verka för att alla djur ska hållas frigående och det finns ett starkt engagemang för djurskyddsfrågor inom partiet. Detta stöds av en stark opinion i Sverige där 9 av 10 vill att burarna ska bort. Därför är vi många som är förvånade och besvikna över dagens besked att ministern inte avser vidta några åtgärder för att fasa ut de burar som hönor fortfarande hålls i, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Sveriges ansvariga minister hävdar att burarna inom äggindustrin lever upp till den svenska djurskyddslagen, trots att forskare och veterinärer slagit larm om att så inte är fallet och trots att nio av tio svenskar anser att burarna bör fasas ut omgående.

Porträttfoto på Linn Bleckert

Linn Bleckert | Kampanjkoordinator

6 december 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem