Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Instängda kor och grisar i urin – får fortsätta trots anmärkningar i elva år

Inlägg på Kvällspostens Facebook den7 november 2020.

Kor som inte gå komma ut och beta, grisar som lever i avföring och urin. I helgen rapporterade Kvällsposten om hur ett en gård i Skåne uppvisat missförhållande vid varje kontroll i elva år, men trots det tillåts fortsätta med djurhållningen.

Från den första anmälan år 2009 har bristerna fortsatt att konstateras på det familjeägda lantbruket i Skåne, det rapporterade tidningen Kvällsposten i helgen. Länsstyrelsen har upprepade gånger allvarliga brister i djurhållning - vid en inspektion år 2016 bedömdes djuren vara utsatta för ett ”onödigt långvarigt lidande”.

Ett flertal kor var magra och halta och vissa i så dåligt skick att de inte kan resa sig. En tjur bedömdes lida så mycket av en fraktur att han fick avlivas skriver Kvällsposten.

Våren 2020 fick företaget ännu ett föreläggande, denna gång för grishållningen. Länsstyrelsen kunde under inspektionen dokumentera smutsiga boxar och en halt gris som inte kunde resa sig när andra grisar klev på den.

De ansvariga för djurhållningen menar enligt Kvällsposten att djuren har det bra och att länsstyrelsens inspektörer är inkompetente och lantbruksfientliga. Enligt företagets besiktningsveterinär har grisarna på gården det bättre än de genomsnittliga grisarna i svensk djurhållning.

Det finns många och goda skäl till att välja bort djuren från tallriken. Beställ inspirationsmagasinet Välj vego! helt utan kostnad så får du tips på hur du gör.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

9 november 2020

Kor

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem