Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Island stoppar vikvalsjakten

Den internationella djurskyddsorganisationen IFAW rapporterade i helgen att Island stoppat sin jakt på vikvalar för gott. Beslutet är grundat på att det inte blev ekonomiskt möjligt längre då allt färre vikvalar hittades och dödades.

Ursprungligen har det att göra med att vikvalarna har varit blivit mer skyddade i vissa vatten vilket lett till att jaktbåtarna blivit tvungna att ta långa tidskrävande omvägar.

Trots att valjakten nu inte sker längre importeras fortfarande valkött från Norge. IFAW fortsätter därför sitt arbete med att stoppa valjakt även i Norge. I Island verkar det vara mest nyfikna turister som äter valkött vilket borde göra det lättare att avsluta importen.

Island, Japan, Danmark (Färöarna) och Norge är de länder som fortsatt jaga valar trots det globala förbudet som infördes 1986. Både EU och USA samt flertalet djurskyddsorganisationer har länge varit kritiska mot det.

Djurens Rätt är glada för att färre valar nu kommer behöva sätta livet till, men fortsätter självklart nyhetsbevakning och eventuella framtida kampanjer vid behov.

Källa

IFAW: Minke whaling in Iceland has stopped, 27 juli 2018

Anna Harenius

Anna Harenius | Etolog

30 juli 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem