Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Kameraövervakning på norska slakterier efter grisavslöjande

Foto: Piraya Film

Den 19 juni sändes en avslöjande dokumentär om norsk grisuppfödning i tv-kanalen NRK. Och redan nu får dokumentären konsekvenser då Norge nu ska införa kameraövervakning på landets slakterier.

Norges jordbruksminister Olaug Bollestad har, tillsammans med den norska köttbranschen, kommit överens om att införa kameraövervakning på landets slakterier i ett försök att återfå allmänheten förtroende efter vad som avslöjades i dokumentären Griseindustriens hemmeligheter.

I dokumentären får tittarna se hur grisuppfödningen i Norge å ena sidan skryter om en av värden bästa djurskyddslagar, med samtidigt medvetet och regelbundet bryter mot samma lag på flera olika sätt, som grisar som kastreras utan bedövning och sjuka djur som inte tas om hand, det rapporterar norska NRK.

En annan åtgärd efter dokumentären är att det tidigare frivilliga ”Dyrevelferdsprogrammet” som togs fram av grisbranschen ska bli föreskrifter och därmed inte längre frivilligt. "Dyrevelferdsprogrammet" infördes av branschen efter att dokumentären Griseindustriens hemmeligheter spelats in.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

27 juni 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem