Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Kärringen MOT strömmen

Foto: Sara Arnald

I somras lyssnade tre miljoner svenskar på årets sommarpratare, och Mian Lodalen valde att prata om det där som ingen riktigt vill tänka på. Den här gången ser det ut som att hon prickade rätt.

Mian Lodalen har varit med länge nu. Googlar du ”riksflata” är det träffar på Mian du får, när hon började ställa sig på barrikaderna klassades homosexualitet fortfarande som mental rubbning. I sitt sommarprat kallade hon solidariteten ”ett pansar mot förtvivlan och hopplöshet”, och uppmanade lyssnarna att organisera sig. Att kämpa tillsammans är det mest meningsfulla hon upplevt, ända sedan hon som tonåring ockuperade den gamla brandstationen i Jönköping som därmed blev efterlängtat kulturhus i stället för turistflopp.

I mars 1982 hoppade Mian in i en sketen buss med andra Djurens Rätt-aktivister och skumpade till norska Ålesund för att spela gatuteater mot klubbningen av sälar. Det slutade för övrigt med en nära döden-upplevelse – motdemonstranter hivade hinkar med vatten över dem, gruppen flydde och den stressade busschauffören backade så bakhjulen balanserade på kajens kant. Kamp lönar sig och skam den som ger sig, numera är det förbjudet att handla sälprodukter i EU. Och det var på vägen hem från Ålesund som Mian slutade äta kött.

– Det är en massa grejer jag inte kommer vara stolt över i mitt liv, men jag är jävligt glad att jag slutade äta djur. Men det är också det bästa jag gjort för mig själv. Det har skapat ett lugn, att jag i alla fall inte är en del av detta barbari. Jag sover bättre om nätterna helt enkelt.

Detta är ett utdrag ur en intervju med Mian Lodalen från en artikel i Tidningen Djurens Rätt nr. 3/2022. 

Som medlem i Djurens Rätt får du fyra nummer av Tidningen Djurens Rätt i brevlådan eller inkorgen varje år.

Josefin Strang

Josefin Strang | Chefredaktör, Tidningen Djurens Rätt

27 september 2022

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem