Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Kataloniens parlament vill förbjuda tjurplågande festivaler

Foto: Silvia B. Jakiello/Shutterstock

Katalonien har redan röstat om att förbjuda tjurfäktning, och i veckan har regionens parlament också röstat för ett förbud mot tjurrusningar.

Ett decennium efter att parlamentet i Katalonien röstade igenom förbjudet mot tjurfäktningar togs igår ett första beslut om att förbjuda en annan tjurplågande tradition, något som var undantaget i det tidigare beslutet.

Correbous kallas tjurrusningar i Katalonien, och det kan gå till på olika sätt – den mest ökända är den som arrangeras i Pamplona varje år. Men liknande arrangemang äger rum runt om i Spanien, och de kan gå till på olika sätt. Det händer att tjurens horn sätts i brand.

Enligt ska Katalonien ligga i framkant när det gäller djurs rättigheter, och därför uppmanade parlamentet nu regionens styre att inför en lagstiftning som förbjuder detta djurplågeri.

Frågan kom upp på den politiska dagordningen efter en händelse i början av september då en tjur slet sig loss och skadade 19 personer innan tjuren sköts till döds av polis, det rapporterar tidningen ElNacional.

Kataloniens förbjud mot tjurfäktning revs upp av en spansk domstol 2015, men inga tjurfäktningar har arrangerats i Katalonien sedan 2011.

Djur används som underhållning i en lång rad sammanhang. De fotograferas med turister, visas upp på cirkus och plågas på tjurfäktningsarenan. I vissa fall, som när det gäller trav och kapplöpningar, är stora pengar inblandade.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

27 september 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem