Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Klädjättar ratar mohair efter att filmer avslöjat hur getter plågas

Klädjättar ratar mohair efter att filmer avslöjat hur getter plågas
Foto: PETA Asia

Efter att djurrättsorganisationen PETA släppt en skakande film som visar hur angoragetter plågas för sin ull har flera av världens största klädföretag – som Zara, H&M och Gap – lovat att sluta sälja ullen.

I filmen som djurrättsorganisationen PETA har släppt går det att se hur unga getter skriker av smärta och desperat försöker ta sig därifrån medan deras ull rivs bort, och hur getterna dras i deras horn och ben och hur färdigklippta getter kastas omkring på marken.

Filmerna är inspelade på ett flertal getfarmer i Sydafrika och djuren i filmen är angoragetter, vars mjuka och vita, grå eller svarta ull kallas mohair. Av ullen görs tröjor, kappor och halsdukar. Mer än hälften av all mohair som säljs i världen kommer från just Sydafrika.

Här kan du se filmen

Vi vill varna för obehagliga bilder.

Efter bara någon dag reagerade flera stora klädföretag på filmerna. H&M utlovade att mohair inte längre ska säljas i någon av företagets 4 700 butiker till år 2020. Enligt H&M finns ingen standard för hur produkten får tillverkas och det är omöjligt att kontrollera dess ursprung, därför väljer företaget att helt sluta med mohair.

Också Inditex, där Zara ingår, har lovat att sluta sälja mohair till år 2020.

Det här kan du göra

Om du ser mohair säljas i en affär – fråga om de känner till djurplågeriet som kan ligga bakom produkten och uppmana dem att ta bort den från hyllorna.

Som konsument: välj bort alla djurprodukter när du handlar. Gång efter gång avslöjas en plågsam hantering av djur. Det enda helt djurvänliga alternativet är att välja djurfritt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

3 maj 2018

ull

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem