Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Kommersiell valfångst kan vara historia på Island

Foto: Shutterstock

Islands valfångst har gått upp och ner de senaste åren, men så sent som för ett år sedan gick landets ansvariga minister ut med ambitionen att landet skulle fånga 2 000 valar under de kommande åren. Men nu ser årets jakt ut att ställas in - och kanske är det för gott.

De tre länder som fortfarande ägnar sig åt en kommersiell valjakt är Norge, Japan och Island. Islands jakt är den minsta av de tre, och de senaste 15 åren har landet fångat drygt 1 500 valar.

Men i februari förra året gick Islands fiskeriminister Kristján Þór Júlíusson ut med ambitionen att landet skulle intensifiera sin valjakt de kommande åren. Men den ambitionen ser inte ut att bli av.

Företrädare för de två företag som ägnar sig åt valjakt på Island båda sagt att inga valar kommer att jagas i år. En av orsakerna är restriktionerna som trätt i kraft efter covid-19, men flera ligger bakom beslutet, det skriver tidningen National Geographic.

Bland dessa finns en förändrad inställning till valjakt hos allmänheten, ett ökat intresse för valturism på Island och en minskad marknad för valkött i Japan.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

4 maj 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem