Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Kopenhagen Fur lägger ner verksamheten

Foto: Shutterstock

Kopenhagen Fur, världens största auktionshus för päls, ska stänga. Beslutet - en konsekvens av den pågående virussmittan, massavlivningen och nedstängningen av danska minkfarmer – förändrar radikalt förutsättningarna för hela den skandinaviska pälsindustrin.

Tage Pedersen, ordförande för den danska pälsbranschen, säger att minkuppfödningen i Danmark är över och att verksamheten på Kopenhagen Fur ska avvecklas under en period på två-tre år, det rapporterar DR och Ekstrabladet.

Auktionshuset Kopenhagen Furs bildades 1930, har idag 300 anställda och ägs av den danska pälsbranschen. 2018/2019 såldes nästan 25 miljoner minkpälsar på auktionshuset som samma period omsatte 5,2 miljarder danska kronor.

En stor del av den minkpäls som tas fram i Sverige säljs även den via Kopenhagen Fur, som nu inte längre ser en framtid för pälsbranschen.

Från i juni i år har ett muterat coronavirus spridits på danska minkfarmer. Regeringen beslutades sig tidigare i veckan för en massavlivning av minkar i Danmark, en process som stannade upp när det inte visades sig ha tillräckligt lagstöd. Men massavlingen av minkar fortsätter och nya beslut ska tas danska folketinget, bland annat om en kompensation till minkfarmarna om uppfödning stängs ner.

I pälsindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hjälp oss förändra!

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

13 november 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem