Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Kor från Arlagården i Hälsingland vanvårdades till döds i Småland

Foto: Länsstyrelsen Jönköping

Efter skandalen på Arlagården, där djur vanvårdats på en gård i Hälsingland, gick Arla ut med att djuren sålts vidare till bra gårdar i området. Men det stämmer inte, för djuren har vanvården fortsatt. Flera djur såldes till en gård i Småland där djur hittades döda och där magra kor gick runt i gödsel.

Den 29 januari 2020 avslöjade SVT:s Uppdrag granskning extremt magra kor som vadade i sin egen avföring hos en svensk mjölkproducent som varje vecka levererade tusentals liter mjölk till mejerijätten Arla. Detta trots Arlas kvalitetsprogram ”Arlagården” som ska, enligt Arla själva, säkerställa att mjölken produceras på ett ansvarsfullt sätt och att lagstiftning följs.

Efter avslöjandet om Arlagården gick Arla ut med att djur från gården i Hälsingland såldes till bra gårdar i regionen. Men P4 Jönköping kan idag avslöja att det inte stämmer.

P4 Jönköping rapporterar om hur djuren från gården bland annat sålts till en gård i Jönköpings län där flera djur hittats döda och magra kor gick runt i en ladugård full av gödsel. ”Den bondeägda mejerijätten, vill inte säga det uppenbara när vi konfronterar dem, att det som står på deras sida, inte stämmer”, skriver P4 Jönköping.

Läs mer

Det här kan du göra

Tack vare ditt stöd kan vi fortsätta att sätta press på politikerna att förändra lagarna som påverkar djuren och inspirera fler att göra djurvänliga val som att välja veganskt eller icke djurtestat.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

7 juni 2021

Kor

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem