Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Kosläpp - ett jippo med dålig bismak

Foto: Burry van den Brink/Shutterstock

Glada kor på bete vill vi gärna se. Men att göra betessläppen till jippon och slå sig för bröstet med den svenska djurskyddslagen och kornas möjlighet att beta, samtidigt som stora delar av branschen driver på för en försämrad lagstiftning på betesområdet, rimmar illa.

Våren närmar sig och med den de välbesökta så kallade kosläppen. Tusentals personer åker ut på landet för att se tidigare instängda kor nu glatt springa ut och göra krumsprång i hagen. Det är inte konstigt att kosläppen lockar. Vem vill inte se glada djur utomhus? Någon kanske frågar sig varför korna egentligen ser så glada ut och springer och hoppar när de får komma ut på betet. Svaret är för att de äntligen kan, efter månader inomhus. Bristen på rörelse i stallarna leder till frustration. När de kommer ut får de utlopp för sitt stora behov av rörelse.

För mjölkföretagen, som exempelvis Arla, är kosläppen en fantastisk möjlighet till marknadsföring. Men att Arla samtidigt gör vad de kan för att kornas rätt till utevistelse med bete ska försvagas talas det inte lika högt om. [...]

Arla säger alltså, liksom LRF och Växa Sverige, att kor som hålls i lösdriftssystem inte skulle ha samma behov av att komma ut på bete, som den fjärdedel av korna i Sverige som fortfarande hålls uppbundna. Det stämmer inte. Kor som hålls inomhus på hårda, ofta halkiga, betonggolv kan inte röra sig som de kan ute på betesmark. Att beta gräs, som är ett mycket viktigt behov hos nötdjur, går såklart inte heller inomhus, oavsett om de går i lösdrift eller hålls uppbundna. [...]

Vi har en djurskyddslagstiftning som slår fast att djur ska hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att deras välfärd främjas och så att de kan utföra beteenden som de är starkt motiverade för och som är viktiga för deras välbefinnande (naturligt beteende). Utevistelse med tillgång till bete är grundläggande för kornas möjlighet till naturligt beteende. Med tanke på de starka krafter som finns för begränsad tillgång till bete för korna är lagstiftning oerhört viktigt.

Läs hela vår debattartikel på Metro Debatt

Linn Bleckert

Linn Bleckert | Kampanjansvarig

31 mars 2019

Kor

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem