Djurens Rätt
02 June 2021

Kraftig minskning av konsumtionen av kycklingar under första kvartalet 2021

Efter att skandalen på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm uppdagades i förra veckan har många svenskar uppmärksammats om kycklingarnas situation i djurfabrikerna. Nu visar ny statistik att redan innan mediauppståndelsen kring Kronfågel, så valde allt fler svenskar att skippa kyckling och kött från tallriken. Det visas när Jordbruksverket har sammanställt statistiken för första kvartalet av 2021. 

Totalkonsumtionen under kvartalet låg på 18,4 kg per person vad gäller kött från kycklingar, nötdjur, grisar och lamm som köps, slängs och konsumeras. Under samma period förra året låg siffran på 19,8 kg per person. Djurens Rätt har räknat ut att det innebär att minst 1,5 miljoner färre individer hamnade på svenskarnas tallrikar under första kvartalet jämfört med samma kvartal 2020, varav fler än 1,4 miljoner var kycklingar.

– Det känns fantastiskt att kycklingkonsumtionen fortsätter att gå neråt i Sverige och att fler väljer kycklingfritt på tallriken. Jag tror att det beror på att allt fler får upp ögonen för djurfabrikernas råa verklighet och därför väljer bort köttet allt mer, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Fortfarande har dock 36,4 miljoner individer, bara räknat i antal kycklingar, konsumerats av den svenska befolkningen under första kvartalet. För att detta ska vara möjligt krävs en hög produktionstakt i djurfabrikerna och det visar på behovet av fortsatt minskning av konsumtionen, och att välja bort kycklingarna från tallriken gör därför stor skillnad.

Djurens Rätts arbete för kycklingarna

Under våren har Djurens Rätt återkommande kampanj “99 miljoner” pågått där organisationen uppmärksammar allmänheten om kycklingarnas verklighet. I år har detta gjorts genom en omfattande annonskampanj som setts både i kollektivtrafiken och digitalt. Även utmaningen “Kycklingfri fredag” har ägt rum där deltagarna kunnat inspireras av goda kycklingfria recept.

– Djurens Rätt arbetar aktivt för att göra mest skillnad för de djur som är flest och har det sämst och den nya statistiken visar att vårt långsiktiga arbete för kycklingarna gör skillnad, avslutar Camilla Bergvall.

Kycklingarnas situation i djurfabrikerna

I Sverige föds det upp och dödas fler än 99 miljoner kycklingar varje år för sitt kött. Kycklingar är de landlevande djur som är flest och har det sämst. Den tillväxtinriktade aveln har gjort att kycklingarna växer så snabbt att de får ont och kycklingar lever sina fem veckor korta liv instängda i djurfabriker. Där har de ett utrymme att växa på som är mindre än ett A4-papper per kyckling och de förväntas växa från 40 gram till 2 000 gram under 35 dagar.

Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: