Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Kristianstad pyntar djurvänligt i påsk

Foto: Shutterstock/Tory Kallman

Visste du att påskfjädrar kommer ifrån fåglar? Under påsken 2016 väcktes återigen frågan om påskfjädrar och dess ursprung. Ett flertal kommuner valdes att plocka bort fjädrarna till förmån för mer djurvänligt pynt. Nu väljer Kristianstad kommun att göra detsamma till påsken 2017.

Fjädrar och dun kan tas från fåglar på två sätt; dels efter slakt av djuren, dels genom plockning av levande fåglar. De stora slakterierna i Sverige tar inte tillvara fjädrarna vid fågelslakt, utan fjädrarna importeras hit. Fjädrarna kommer vanligtvis från kalkoner som fötts upp i köttindustrin i USA. Djuren avlas hårt för att växa snabbt och det förekommer bland annat både tå- och näbbklippning av djuren. 

Under påsken 2016 valde hela 9 kommuner bort fjädrarna. Det hela startade med ett medborgarförslag och en lyckad kampanj från Djurens Rätt lokalorganisation i Lund.

Efter ett medborgarförslag av Daniella Hellgren kommer nu Kristianstads kommun med det glädjande beskedet att de väljer bort fjädrarna i påsk.

Ur Kristianstad kommuns tjänsteutlåtande:

Förvaltningens syfte med pyntningen är att man ska uppleva en positiv markering av påsken och vårens ankomst. I och med att det finns en risk att påskfjädrarna är plockade från levande fåglar, har förvaltningen därför valt att avstå från att pynta med påskfjädrar 2017.
Om inte leverantörerna i framtiden kan garantera att fjädrarna är producerade på ett etiskt riktigt sätt, har förvaltningen för avsikt att även framöver pynta med andra material än påskfjädrar. Ingen pyntning av staden har i övrigt utförts med animaliska produkter under åren.

 

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationschef

9 november 2016

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem