Djurens Rätt
03 December 2018

Kycklingindustrin är inte så klimatsmart som du tror

Allt fler blir medvetna om vikten av att dra ner på köttkonsumtionen för klimatets skull. Många känner till att kött är problematiskt, men när det kommer till vilka alternativ en bör välja i stället är de inte alltid lika enkelt. Kycklingkött marknadsförs ofta som ett klimatsmart alternativ, men hur bra stämmer det egentligen?

Konsumtion av kycklingar leder inte bara till att fler djurindivider dör jämfört med annan animalieproduktion, utan också till en relativt stor klimatpåverkan vid jämförelse med växtbaserade alternativ. Livsmedelsverket och WWF rekommenderar att svenskarna bör minska all sin köttkonsumtion och inte bara det röda köttet. Kycklingkött genererar upp till tio gånger så mycket växthusgaser som de vegetabiliska proteinrika alternativen. Det är mindre än andra typer av kött, men det är inte klimatsmart.

...

Djurvälfärd behöver inkluderas i begreppet hållbarhet. Kycklingarna har inte ens vuxit upp rent åldersmässigt när de stora och tunga som fem veckor gamla ungar skickas till slakt. Att djuren går från att vara små dunbollar på 50 gram till att bli bjässar på 2 kg på bara fem veckor, ofta med benproblem som följd, är inte hållbart. Vi kan inte säga att vi har en hållbar framtid om de flesta individer fortfarande lider; det vill säga djuren som betalar priset av produktionen.

Över 99 miljoner kycklingar slaktades i Sverige förra året. Vad vi äter har stora konsekvenser för klimatet och djuren. Att välja bort kycklingar från tallrikarna är både klimatsmart och djurvänligt!

Läs hela debatten i Metro

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom

fd Förbundsordförande
Dela: