Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Landsbygdsministern ställs till svars om hönsburarna

Höns i burar
Foto: Shutterstock/Okrasyuk

Fortfarande sitter över 800 000 hönor i burar i Sverige. I en ny kampanj uppmanar Djurens Rätt politiker att släppa burarna och införa förbud mot intensiv burhållning. En av de politiker som tagit tag i frågan är Elin Segerlind (V) som ställt en fråga, en interpellation, till landsbygdsministern Jennie Nilsson.

I sin skriftliga fråga till landsbygdsministern skriver vänsterpartisten Elin Segerlind bland annat:

I frågan om hönorna råder det inga som helst tvivel om att möjligheten att sträcka på vingarna och att lägga sig ned är grundläggande för hönornas välbefinnande. Ändå har regeringen ännu inte agerat i frågan som rör dessa 800 000 hönor eller svarat upp mot svenska folkets vilja till förändring och förbättring för hönorna.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

Avser statsrådet att agera för att fasa ut burarna från den svenska äggindustrin och se till att burarna inte återintroduceras?

Jennie Nilsson har fram till 22 november på sig att svara. Debatten mellan Elin och Jennie kommer ske offentligt i riksdagen och kommer vara möjlig att följa live. Läs hela interpellationen här.

Håller du med om att burarna borde förbjudas? Redan 1988 lovade statsministern att burarna skulle avvecklas – nu över 30 år senare är det dags för politikerna att släppa taget om burarna en gång för alla.

Anna Harenius

Anna Harenius | Sakkunnig

8 november 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem