Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Lantmännen slopar buräggen

Ett av Sveriges mest välkända företag fattar nu ett positivt beslut för hönorna. Lantmännen meddelar efter samtal med Djurens Rätt att de kommer upphöra med användningen av burägg i sina produkter för att möta upp det som deras konsumenter efterfrågar.

 I Sverige är övergången till att använda ägg från frigående hönor inomhus och utomhus nu klar medan övergången i de övriga länder de är verksamma i, kommer vara klar 2025.

Att Lantmännens beslut kommer påverka många hönors liv råder det ingen tvekan om. Företaget finns i runt 20 länder, omsätter ca 40 miljarder/år och under dem finns varumärken som Axa, Korvbrödbagarn, Go Green, Kungsörnen, Hatting, Gooh!, Finncrisp, Schulstad, Start och många andra.

– Att ett stort företag som Lantmännen tar ställning för hönornas välmående är väldigt viktigt och ger en tydlig signal till resten av företagen som ännu inte tagit samma beslut. Djur i bur tillhör det förgångna, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

När Djurens Rätt började arbeta med buräggsfrågan år 2008 så satt 40 % av hönorna inom äggindustrin i burar. Idag är siffran nere på 12 % vilket innebär strax över 1 miljon hönor. En alldeles för hög siffra även om utvecklingen går åt rätt håll. Djurens Rätt fortsätter kämpa för hönorna och hoppas kunna leverera fler positiva besked om företag som tagit ställning för dem.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

6 mars 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem