Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Lex Maja-anmälan om övergiven katt och hund i Västernorrland

Foto: Andriy Blokhin/Shutterstock

Länsstyrelsen i Västernorrland har tagit emot en Lex Maja-anmälan efter att en hund och en katt lämnats utan tillsyn efter att personen som hade ansvar för djuren lagts in på sjukhus. Anmälan är en av den första sedan den nya lagen trädde i kraft den 1 april 2019.

En person i Västernorrland blev sjuk och lades in på sjukhus, men lämnade sin hund och katt utan tillsyns i lägenheten. Tidigare hade inte vårdpersonal kunnat larma om att djuren fanns i hemmet utan att bryta mot sekretess.

Men från den 1 april 2019 har Lex Maja trätt i kraft, en sekretessbrytande ny lag som fått sitt namn efter ett omtalat fall i Södertälje då katten Maja svalt till döds efter att ha lämnats kvar ensam utan att vårdpersonal ingrep. Den nya lagen gör det möjligt för hälso- och sjukvårdspersonal och socialtjänsten att lämna vidare uppgifter om djurskyddsproblem till den berörda kontrollmyndigheten.

Anmälan är en av de första som har gjorts sedan den nya lagen trädde i kraft. Båda djuren är nu placerade i ett tillfälligt hem rapporterar SVT Västernorrland.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

24 augusti 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem