Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Lidande på löpande band

Illustration: Emma Hanquist

Rubriker i urval: Pernilla Wahlgren berättar att hon måste bo hemma hos Bianca. Lena Mellin tycker att politikerna sviker oss om elkrisen. Bästa kosten och vanorna för din sköldkörtel utlovas. Stor sudokuspecial! Det skamfilade exemplaret av Aftonbladet har lagts intill kycklingen, som dött liggandes på rygg med sin kala mage i vädret. Vem som har tagit denna bild och hundratals andra bilder och filmer inifrån kycklingfabriken är oklart.

Två månader senare är det just Aftonbladet som nappat på materialet inifrån kycklingfabriken. Deras slakterigranskning från 2021 ledde till en massbojkott av Kronfågels produkter, den 10 november 2022 var det dags för uppföljaren. Den här gången flyttades blickarna från slakteriet till uppfödningen, i det granskande webbteveprogrammet 200 sekunder.

– Kycklingar utsätts för lidande redan under uppfödningen, inledde programledaren och reportern Robert Aschberg.

En grå höstdag bilade Aftonbladets reporterduo ut till djurhållaren i Strängnäs, som är en av Kronfågels kycklingleverantörer. Djurhållaren säger att han inte känner igen bilderna, att han är stolt över sin verksamhet och inte har något att dölja, men avböjer reportrarnas förslag om att ta en rundtur i kycklingstallarna.

– De väger 45 gram när de kommer, och sen 28 dagar senare så skickar vi grillkyckling som ska väga 1,6 kilo, säger djurhållaren.

Aschberg undrade om djurhållaren ser något etiskt problem med de snabbväxande kycklingarna.

– Ja, det är en ruggig genetisk utveckling, svarade han.

Detta är ett utdrag från en artikel i Tidningen Djurens Rätt nr. 4/2022. 

Som medlem i Djurens Rätt får du fyra nummer av Tidningen Djurens Rätt i brevlådan eller inkorgen varje år.

Josefin Strang

Josefin Strang | Chefredaktör, Tidningen Djurens Rätt

2 december 2022

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem