Djurens Rätt
30 March 2022

Lista: Sveriges mest djurvänliga kommuner 2022

Utmärkelsen Djurvänlig kommun baseras på en enkätundersökning som skickats till Sveriges samtliga kommuner, där satsningar på minskad servering av kött och djurskyddskrav vid upphandling väger tyngst. När Djurens Rätt lanserar årets resultat syns en tydlig uppåtgående trend för växtbaserad mat.

Över 80 procent av kommunerna har genomfört åtgärder för att utöka andelen växtbaserad mat som serveras. Den vanligaste åtgärden är att minska andelen kött i befintliga rätter, vilket 72 procent av kommunerna angett att de gjort under året. Att utöka antalet vegetariska dagar var den näst vanligaste åtgärden, vilket återspeglas i att andelen kommuner som har vegetariska dagar varje vecka har ökat kraftigt sedan förra året.

– Det är glädjande att allt fler kommuner ställer om till mer växtbaserat i sina verksamheter eftersom det ger så många fördelar för såväl djur, klimat och folkhälsan. Köttkonsumtionen måste halveras till 2030 om vi ska säkerställa ett starkt djurskydd framöver och här gör landets kommuner stora insatser, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Gnesta - Sveriges mest djurvänliga kommun 2022

I år står Gnesta kommun som vinnare av Djurvänlig kommun, med sina totalt 149,5 poäng. Kommunens satsningar på växtbaserad mat, med bland annat flera vegetariska dagar i veckan och ambitiösa mål om minskad köttkonsumtion har lett till att de hamnar högst upp i årets ranking. Under det senaste året har de även infört fler veganska rätter på menyn och utökat användningen av växtbaserade mejeriprodukter i matlagningen.

Det är roligt att vi blir uppmärksammade för vår satsning på växtbaserad mat. Jag tycker dessutom att det är viktigt i dessa osäkra tider att satsa på mat som kan odlas i Sverige. Det behövs mer svenskproducerade växtbaserade produkter, säger Marie Ceder Åkerlund, kostchef på Barn- och ungdomsförvaltningen i Gnesta kommun.

På andraplats hamnar Vellinge kommun, endast 3,5 poäng efter vinnaren. På tredje plats hittar vi Oxelösund, som tappat en placering sedan förra året. På tio i topp-listan känner vi dessutom igen Burlöv från tidigare år och även tidigare vinnarkommuner Södertälje (2019) och Malmö (2020) återfinns. Strängnäs, Järfälla, Sandviken, Helsingborg och Nyköping är alla nya på topp tio-listan.

Sveriges mest djurvänliga kommuner: 

1. Gnesta
2. Vellinge
3. Oxelösund
4. Strängnäs
5. Burlöv
6. Järfälla
7. Sandviken
8. Helsingborg
9. Södertälje
10. Malmö & Nyköping

Den fullständiga listan hittas här.

Andelen KRAV-märkt kycklingkött som upphandlas ökar

När det gäller kycklingkött har andelen kommuner som upphandlar KRAV-märkt ökat från sex till nio procent jämfört med förra året. Detta ska ställas i relation till att ekologiskt kycklingkött bara utgör en procent av den svenska produktionen, och KRAV-märkt kyckling mindre än så. Bristande tillgång rankas av kommunerna som den näst viktigaste faktorn som begränsar nivån på kriterierna, bara toppat av riktlinjer från kommunens politiker.

– Efter medias rapportering om skandaler från kycklingfabrikerna under 2021 ser vi att fler kommuner vill ställa allt högre krav vid upphandling för att bidra till att kycklingar kan få leva bättre liv, säger Camilla Bergvall.

Några av de djurvälfärdsproblem som finns inom kycklinguppfödningen, som användandet av snabbväxande raser (turbokycklingar) och plågsamma bedövningsmetoder vid slakt, finns även inom de uppfödningsformer som möter de nuvarande högst ställda djurskyddskriterierna hos Upphandlingsmyndigheten.

Djurens Rätts förhoppning är att European Chicken Commitment (ECC) kommer vara en del av kriterierna framöver. I privat sektor har mer än 300 företag antagit dessa kriterier i sin upphandling. Detta är några exempel på vad Djurens Rätt lyfter i samband med Upphandlingsmyndighetens översyn av djurskyddskriterierna.

Fakta Djurvänlig kommun

  • Undersökningen genomfördes under perioden november 2021 till februari 2022.
  • Kommunerna ombads svara på ett trettiotal frågor om upphandling och servering av mat i kommunerna och en handfull frågor om övriga beslut och rutiner som påverkar djur. Svaren poängsätts sedan och kommunerna rangordnas på listan över djurvänliga kommuner. Störst vikt vid poängsättningen ligger på frågor som påverkar störst antal djur, nämligen minskningar i andelen animalier i skolmaten samt vilka djurskyddskrav som ställs vid upphandlingar.
  • Kartläggningen genomförs för fjärde året i rad. Här kan du se fjolårets resultat.
  • 174 av landets 290 kommuner har deltagit i årets undersökning.
     

Läs mer om Djurvänlig kommun 2022 här.

Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: