Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Många "odlade" laxar är döva - nu vet forskarna varför

Många "odlade" laxar är döva - nu vet forskarna varför

Laxar på så kallade fiskodlingar föds upp för att bli så stora som möjligt så snabbt som möjligt. Nu har forskare upptäckt att detta är förklaringen till att så många av dem förlorar hörseln.

Upp till varannan lax som föds upp på en fiskodling har förlorat hörseln och det är mycket mer vanligt förekommande hos "odlad" lax än hos sin vilda motsvarighet. Fram till nu har forskarna inte förstått vad det berodde på, men en studie vid universitet i Melbourne har hittat svaret. Och det har, inte helt förvånande, att göra med avel och hur fiskarna hålls på fiskodlingarna.

Studien gjorde på laxodlingar i Norge, Chile, Skottland, Kanada och Australien - och överallt var det vanligt att laxarna förlorat sin hörsel, helt eller delvis.

Många "odlade" laxar är döva - nu vet forskarna varför

Forskarna upptäckte att dövheten berodde på en deformation i fiskens inneröra, som i sin tur kunde härledas till på att laxen växte sig stor så snabbt.

På grund av avel inom fiskodlingen där storleken premieras, den mat laxarna ges och att fiskodlingar ofta simulerar dagsljus dygnet runt - då det endast är på dagtid som fiskarna äter - växer de odlade fiskarna mycket snabbare än sin vilda motsvarighet. I forskarnas studie upptäckte de att det var denna intensiva uppfödning om var orsaken till den utspridda dövheten bland laxarna.

Forskarna menar att slutsatserna väcker viktiga frågor kring förhållandena för fiskarna på fiskodlingarna.

Källa

FARMED SALMON ARE DEAF – AND NOW WE KNOW WHY, Pursuit, The University of Melbourne

Foton: Aristokrates och Andrey Armyagov/Shutterstock

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

2 januari 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem