Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Martin & Servera blir helt buräggsfria

Foto: Africa Studio/Shutterstock/

Ett helt buräggsfritt sortiment – det beskedet kommer från Martin & Servera, Sveriges största restaurang- och storköksspecialist. Senast år 2025 ska samtliga ägg i koncernens produkter endast komma från hönor som är frigående, ett beslut som gläder Djurens Rätt.

Martin & Servera förser omkring 40 procent av Sveriges kommuner med mat och mer än 20 procent av restaurangerna i den privata sektorn. Beslutet inkluderar samtliga produkter som innehåller ägg och alla delar i koncernen. Organisationen Djurens Rätt gläds åt beskedet.

– Vi är mycket glada över Martin & Serveras beslut att fasa ut buräggen. Det kommer att påverka hundratusentals hönor och dessutom göra det enklare för kommuner och företag att göra djurvänliga val, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt. 

Utfasning i två steg

Grossisten har valt att arbeta enligt en tvådelad policy. Senast 2021 kommer skaläggen från hönor i burar att fasas ut och till år 2025 kommer ägg i äggprodukter samt ägg som ingrediens i produkter att komma från frigående hönor. Detta inkluderar samtliga produkter som går ut via Martin & Servera.

–  Om ett sådant stort företag som Martin & Servera kan ta ett sådant här beslut så kan verkligen alla göra det, fortsätter Nathalie Söderström. 

Andra företag som tagit avstånd från burhållning av hönor är exempelvis Scandic Hotels, Korshags, Orkla Foods Sverige och Delicato. Enligt en rapport från Charity Entrepreneurship är hönor i burar de djur som har det allra sämst av de djur som hålls i livsmedelsindustrin, tätt följt av kycklingarna i köttindustrin. I länder som Luxemburg, Tyskland och Österrike har burhållning av hönor förbjudits.

Fakta

  • Det senaste året har närmare 60 företag i Sverige antagit buräggsfria policies. 
  • Drygt 8 miljoner hönor hålls i svensk äggproduktion, omkring 10 procent av dessa hålls i burar.
  • Varje bur rymmer 16 hönor och varje höna har mindre yta än ett A4-ark att röra sig på. 
  • 85 % av Sveriges kommuner upphandlar buräggsfritt enligt en kartläggning gjort av Djurens Rätt inför påsken 2019.
Linn Bleckert

Linn Bleckert | Kampanjkoordinator

29 augusti 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem