Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
kr/mån

MatHem slopar buräggen

MatHems logotyp

Lagom till jul kan Djurens Rätt meddela att Sveriges största matbutik på nätet slopar försäljningen av burägg. Det innebär att MatHem tydligt möter upp konsumenternas önskemål; att djur inte ska sitta i burar.

MatHem som är störst när det kommer till matvaror online och som även säljer färdiga matkassar ger hönorna en fin julklapp i år då de meddelar att de inte längre kommer att sälja ägg från hönor som sitter i bur. Beslutet kommer att vara genomfört senast i januari 2018.

– Vi är mycket glada över det här beskedet, MatHem visar att de lyssnar till sina kunder samtidigt som deras beslut kommer att förbättra livet för många hönor, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Många tror att burhållning av hönor är förbjudet i Sverige men faktum är att mer än en miljon hönor sitter instängda i burar bara här i landet. Dessa hönor värper ungefär 500 miljoner ägg varje år och spenderar sitt korta liv på en yta som inte är större än ett A4-papper - eller en Ipad för den som vill dra den parallellen.

Livsmedelshandeln online blir bara större och större och därför är det mycket positivt att MatHem visar vägen för både andra butiker på nätet, men även för de fysiska butikerna som fortfarande inte tagit ett sådant beslut.

Sedan Djurens Rätt inledde arbetet med sin äggkampanj i Sverige 2008 har Coop, Hemköp, Lidl, Willy’s, Netto, City Gross, Pressbyrån och 7-Eleven valt bort buräggen från de svenska butikshyllorna och nu ser vi en liknande utveckling i Europa och resten av världen. Genom Open Wing Alliance, som är ett internationellt samarbete för hönorna, har måltidsföretagen Sodexo och Compass Group, samt flera av världens största hotellkedjor antagit nya policys mot burägg det senaste året. Under hösten 2017 har världens största livsmedelsföretag Nestlé gått ut med att de fasar ut alla burägg i sin produktion; senast 2020 inom EU och 2025 globalt.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationsansvarig

21 december 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem