Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Mer än 200 grisar svalt till döds på svenska uppfödningar

Grisarna på bilden är inte desamma som nämns i texten. Foto: Shutterstock

Vid två separata tillfällen under 2019 gjordes upptäckter av grisar som övergivits och svultit till döds. En uppfödning låg i Halmstads kommun och den andra i norra Skåne.

I det första fallet rörde det sig om 130 grisar som efter en anonym anmälan upptäcktes på en grisuppfödning i Halmstad kommun, det rapporterar SVT Halland. När länsstyrelsen kom till platsen i september förra året levde inga grisar längre, men skelett och kadaver från 130 djur upptäcktes.

Djurägaren hävdade att grisarna avlivats med en bultpistol, men kunde motbevisas av myndigheterna som istället kunde konstatera att djuren hade svultit till döds.

Trots lidande för grisarna blev det inget fängelsestraff för djurplågeri, domen blev istället villkorligt fängelse och dagsböter.

Vid det andra, och snarlika, fallet upptäcktes 80 mumifierade grisar på en uppfödning i norra Skåne i juni förra året. Grisarna övergavs och dog av svält, något som pågick under lång tid och utsatte djuren för ett starkt lidande.

Inte heller vid detta tillfälle blev straffet fängelse för djurplågeri – djurägaren dömdes till djurförbud rapporterar SVT Skåne.

I årets julkampanj lyfter vi grisarnas situation. Eftersom julen är en tid då många äter mycket griskött så är det extra viktigt att lyfta. Kampanjen som syns i tidningar, på sociala medier och i kollektivtrafiken uppmuntrar till att välja en jul som är snäll mot grisarna. Vill du vara med?

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

24 november 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem