Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Miljoner fler djur kan dö i djurförsöksindustrin

Foto: Shutterstock

Förutom alla de djur som används och dödas i djurförsök kan ytterligare miljontals djur dö i djurförsöksindustrin, djur som aldrig syns i den officiella statistiken. Det visar en rapport från det tyska jordbruksdepartementet.

I Tyskland föds miljontals djur upp för att användas i djurförsök varje år – men då de inte uppvisar de egenskaper forskarna efterfrågar används de inte i själva försöken, men dödas ändå.

Enligt rapporten från det tyska jordbruksdepartementet kan det röra sig om så många som 3,9 miljoner djur som dog på detta sätt i Tyskland under 2017, det rapporterar tidningen Deutsche Welle. Enligt den officiella statistiken från Tyskland ska 2,8 miljoner djur ha använts djurförsök samma år.

Det innebär att för varje djur som dör i djurförsök kan ytterligare ett eller två djur som inte syns i statistiken också dödas. 

Enligt den tyska rapporten kan det i EU röra sig om så många som 12,6 miljoner ytterligare djur. Hur situationen ser ut i Sverige finns det i dagsläget ingen kartläggning över.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

11 september 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem