Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Minkar smittade av covid-19

Hundar kan bära på smittan i pälsen utan att bli sjuka, men mårddjur som minkar kan drabbas på samma sätt som människor. I Nederländerna har två minkfarmer nyligen fått in coronasmitta. Precis som hos människor har minkarna som testats positivt, haft problem med andningen och dödligheten har ökat.

Covid-19 som är boven till rådande pandemi har zoonotiskt ursprung, och ingen vet fortfarande med säkerhet vilken art mellanvärden för virusmutationen är. En tysk forskare har nyligen pekat ut mårdhundar som föds upp för sin päls i Kina. Päls som sedan importeras till bland annat Europa och Sverige.

Minkarna som också föds upp för sin päls både i Kina och Europa har enligt nederländsk media nu börjat smittas av viruset. Allt tyder på att de har smittats av människor som jobbar på pälsfarmerna där minkarna hålls. Viss forskning spekulerar i risken att minkar agerat som mellanvärd för rådande pandemi. Både på grund av att minkar verkar ha receptorer för viruset, och på grund av mängden minkar i fångenskap i Kina samt att de såldes på köttmarknaden i Wuhan. Att minkar smittas av covid-19 ökar risken för att viruset muterar och blir ännu allvarligare i framtiden, eller blir svårare att bli av med även efter att smittan lugnat ned sig bland människor. 

– Minkar som redan är under stor stress i de gallerburar de befinner sig i, riskerar att plågas av den här nya smittan även här i Sverige. Nu är frågan vad politiker och myndigheter kan göra för att skydda minkarna här, och samtidigt förebygga kommande pandemier, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt.

Avspärrade farmer och förbud

Nederländerna har ett förbud mot pälsdjursfarmning som träder i kraft 2024. För att skydda minkarna har ett område runt de aktuella farmerna, som har över 20 000 minkar tillsammans, spärrats av. Varje farm är skyldig att rapportera misstankar om smitta efter ett beslut av den nederländska landsbygdsministern. 

– Anledningarna att följa Nederländernas exempel att avveckla pälsdjursfarmning blir fler. Det går inte att sätta vilda djur i små gallerburar utan att det får konsekvenser för dem och i förlängningen även för oss människor, säger Anna.

Hjälp oss att avveckla den industriella djurhållningen! För djurens, miljöns och folkhälsans skull.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | Kommunikationschef

28 april 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem