Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Nederländerna förbjuder slakt utan bedövning

Under tisdagen den 28 juni röstade parlamentet i Nederländerna igenom ett förbud mot slakt utan bedövning. Förslaget hade drivits av Partij voor de Dieren och måste nu röstas igenom även i överhuset - Eerste Kamer – för att bli lag.

Lagen reglerar att djur måste bedövas innan slakt och Marianne Thieme, partiledare för Partij voor de Dieren, menade i debatten att t.ex. slakt utan bedövning av religiösa skäl är en rättighet som upphör när människor eller djurs lidande börjar. Lagen har fått kritik av muslimska och judiska grupper i Nederländerna.

Det finns dock ett undantag i lagen som gör slakt utan bedövning möjlig - och undantaget utgår från att man då måste kunna bevis att den slaktmetoden inte är mer plågsam för djuren än vad slakt med föregående bedövning innebär.

Slakt utan bedövning är tidigare förbjudet i Luxemburg, Norge, Sverige och Schweiz. EU:s regler säger att djur ska bedövas innan slakt, men gör undantag för religiös slakt. Av de 500 miljoner djur som dödas för att bli mat i Nederländerna varje år har fram till nu 1, 2 miljoner dödats utan föregående bedövning.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

29 juni 2011

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem