Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Nederländerna på väg att förbjuda import av päls

Foto: Cecilia Mille

Tidigare i år röstade Nederländernas parlament igenom en tidigare stängning av landets 128 pälsdjursfarmer. Nu är landet på väg att även förbjuda importen av pälsprodukter.

Idag röstades ett importförbud av pälsprodukter igenom i Nederländernas representanthus. Organisationen Bont voor Dieren kallar beslutet ett enormt framsteg för djuren i Nederländerna.

Den nederländska regeringen har tidigare i höst beslutat att alla landets minkfarmer måste stängas ned senast i mars 2021. Redan har en tredjedel, eller 40-talet farmer, stängts.

Anledningen till importförbudet, liksom anledningen till den tidigare stängningen av landets farmer, är kopplingen mellan päls och coronapandemin. Att upprätthålla pälsindustrin är ett direkt hot mot folkhälsan anser Bont voor Dieren, och nu även Nederländernas representanthus.

Allan Randurp Thomsen, professor i experimentell virologi vid Köpenhamns universitet, sa nyligen i en intervju i dansk tv att minkfarmerna mycket väl kan vara en bidragande orsak till den omfattande spridningen av covid-19 bland människor som just nu sker i Danmark.

I oktober dokumenterades det första fallet av coronaviruset på en svensk minkfarm.

I pälsindustrin föds djur upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. Hjälp oss förändra!

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

3 november 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem