Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

New York stoppar försäljningen av foie gras

Foto: Animal Equality International

Staden New York har röstat igenom en lag som förbjuder restauranger att servera foie gras, eller ank- och gåslever. Runt 1 000 restauranger i New York serverar idag produkten som framställs genom att ankor och gäss tvångsmatas.

Beslutet, som röstades igenom med en överväldigande majoritet i New York City Council, togs med hänsyn till det djurplågeri som djuren utsätts och börjar gälla år 2022, det skriver tidningen The New York Times.

Sedan tidigare har delstaten Kalifornien förbjuder försäljningen av foie gras.

Produktionen av foie gras innebär att ankor och gäss tvångsmatas med så stora mängder mat att deras lever sväller upp till tio gånger sin normala storlek. Fåglarna tvångsmatas flera gånger per dag genom att en pump körs ned i halsen och trycker ned upp till ett halvt kilo foder på bara några sekunder. Den förstorade levern kan leda till att fåglarna får svårt att gå och andas. Många djur dör av skador, värmeslag och av att levern slutar att fungera. Uppfödningen är inte tillåten i Sverige, liksom i 22 andra länder, men ank- och gåslever importeras hit och säljs i butiker och på restauranger.

Förbudet i New York gäller foie gras som kommer från fåglar som har tvångsmatats och gäller inte foie gras som producerats utan tvångsmatning. Enligt den nya lagen i New York anses all ank- och gåslever som säljs komma från tvångsmatade djur så länge inte det inte säljaren kan bevisa motsatsen.

En producent av foie gras citeras i tidningen The New York Times och säger att New York och Kalifornien är deras två största marknader och att förbundet förväntas få stora konsekvenser på hela branschen – vilket är en god nyhet för alla de djur som tvångsmatas och dödas för denna lyxprodukt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

31 oktober 2019

usa

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem