Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Nordrest vinner pris för gediget arbetet med djurvälfärd

Nordrest serverar över 25 000 skolmåltider dagligen. Vid prisutdelningen bjöds det på en helt växtbaserad lunch under konceptet plantbased friday. Foto: Djurens Rätt

Foodserviceföretaget Nordrest har tilldelats Djurens Rätts pris “årets Elna” eller Elna Tenow-priset. Växtbaserade skolmåltider och högt ställda krav på djurvälfärd ligger bakom motiveringen.

Utmärkelsen som delas ut för andra året i rad går till en samhällsaktör som kan, vill och har vågat att bidra till en positiv samhällsförändring för djuren.

– De senaste åren har foodservicesektorns och livsmedelsproduktionens miljö- och klimatpåverkan fått stort fokus. I jakten på lägre CO2-utsläpp och minskat matsvinn är det lätt att tappa bort andra hållbarhetsaspekter som till exempel djurskydd. Som en stor aktör på marknaden har vi möjlighet att göra skillnad! Det gör vi genom strategiska beslut som att säga nej till burägg och skriva under European Chicken Commitment men också genom att sätta press på leverantörer i specifika frågor gällande djurvälfärd, berättar Madeleine Fall, HR- och Hållbarhetsansvarig, på Nordrest.

Elna Tenow-priset delades ut för första gången år 2019 och gavs då till Instagramprofilerna Vegansk Matlåda. Även årets pristagare är en vegoförespråkare, Nordrest som serverar omkring 25 000 skolmåltider dagligen har bland annat satsat stort på att utbilda sina kockar inom växtbaserad matlagning för storkök. Förutom att servera mat till flera av de större friskolekoncernerna och Högskolerestauranger AB så serverar Nordrest också mat till äldreomsorg och sjukhus. De driver ett antal restauranger i Storstockholm och Göteborg tillsammans med krögaren Pontus Frithiof.

– För både klimatet och djurens skull vill vi vara drivande både inom branschens utveckling och inom hållbar utveckling. Det gör vi genom att inspirera och utbilda i växtbaserad matlagning, uppmuntra kreativitet och lokala initiativ på våra restauranger och fånga upp eldsjälarna i vår organisation, fortsätter Madeleine Fall.

Kockarna Rikard Olsson och Niklas Stoianov tillsammans med Djurens Rätts Tina Hogevik och Maria Mazy, driftchef på Nordrest och Madeleine Fall,  HR- och Hållbarhetsansvarig på Nordrest.

Kockarna Rikard Olsson och Niklas Stoianov tillsammans med Djurens Rätts Tina Hogevik och Maria Mazy, driftchef på Nordrest och Madeleine Fall,  HR- och Hållbarhetsansvarig på Nordrest.

Djurens Rätt menar att frågan om djurvälfärd blir allt viktigare för företagen att hålla koll på.

– Med det här priset vill vi lyfta fram vikten av att våga gå före sin tid. Nordrest gör det genom att sätta djurvälfärd högt upp på agendan. Något som kommer att bli allt viktigare i företagens hållbarhetsarbete framåt säger Tina Hogevik, vice förbundsordförande för Djurens Rätt.

Motivering Elna Tenow-priset 2020

Nordrest är ett ansvarsfullt foodserviceföretag som visar mod och driver på branschen när det kommer till djurvälfärd och växtbaserad matlagning. Med över 25 000 skolmåltider dagligen och 34 restauranger har företagets ställningstagande i flera djurskyddsfrågor bidragit till bättre villkor för många djur samtidigt som stora resurser sätts in för att utbilda sina kockar inom växtbaserat matlagning. De är ansvarsfulla aktörer som visar mod i att våga vara drivande i en av vår tids mest utmanande hållbarhetsfråga, djurvälfärd.

Om profilen bakom priset - Elna Tenow

Elna Tenow ledde Djurens Rätt (dåvarande Nordiska samfundet mot vetenskapliga djurförsök) tillsammans med maken Christian L. Tenow från början av 1900-talet. 1902 startade hon tidningen "Medlemsbladet", som 1909 bytte namn till Djurens Rätt. Elna Tenow var en tidig förespråkare av vegetarisk kost för djurens och hälsans skull.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert | fd kommunikationschef

7 december 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem