Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Nu Michigan – ytterligare en amerikansk delstat förbjuder hönsburar

Foto: Enrico Jose/Shutterstock

Mer än 10 miljoner hönor hålls i burar i den amerikanska delstaten Michigan. Men ett nytt beslut i delstaten innebär att burarna kommer förbjudas.

Torsdagen den 21 november skrevs den lag under som förbjuder burhållning av hönor, liksom försäljning av ägg som kommer från hönor som hålls i burar, i delstaten Michigan.

Beslutet, som börjar gälla från år 2025, påverkar mer än 10 miljoner hönor, fler hönor än vad som finns i hela den svenska äggproduktionen.

Och beslutet är inte unikt utan är en del av en pågående trend i USA med delstater som förbjuder burhållning av hönor. Michigan är den femte delstat i USA som förbjuder denna djurhållning efter att bland annat hela den amerikansk västkusten, med delstaterna Kalifornien, Oregon och Washington, tidigare antagit liknande förbud.

Michigan är dock den delstat med störst äggproduktion hittills som sätter stopp för burhållning av hönor.

All storskalig äggproduktion är dålig för hönorna, men det är i burarna som hönorna har minst möjlighet att bete sig naturligt. Redan 1988 lovade statsministern att burarna skulle avvecklas i Sverige - nu över 30 år senare finns de fortfarande kvar.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

22 november 2019

usa

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem