Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Nu ska också grisar i Danmark bedövas innan kastrering

I januari 2016 införde Sverige en regel om att alla hangrisar måste ges bedövning innan de kastreras. Nu följer Danmark efter.

Grisar inom köttproduktionen kastreras för att de som äter griskött ska slippa så kallad galtlukt, en obehaglig lukt och smak hos köttet från en del okastrerade hangrisar. Ytterligare en anledning till kastreringen är sättet som grisarna hålls på - grisarna kan inte gå undan från varandra och de får inte utlopp för viktiga behov som att böka och undersöka i de små boxarna. I den miljön skadar och stör okastrerade hangrisar i större mån än kastrerade varandra och hongrisarna.

Från 1 januari 2016 måste alla grisar i Sverige ges bedövning innan kastrering - och nu följer Danmark efter. Enligt branschorganisationen Landbrug & Fødevare ska alla danska hangrisar bedövas innan kastrering. De nya rutinerna ska vara införda under 2018, det skriver organisationen Dyrenes Beskyttelse på sin webbsida. Omkring 40 000 danska grisar kastreras varje dag.

Djurens Rätt applåderar de nya reglerna, men varnar samtidigt för att detta, precis som i Sverige, endast måste ses som ett steg på vägen. Enligt Brysseldeklarationen, en frivillig överenskommelse från år 2010, bör kirurgisk kastrering av grisar helt upphöra i EU senast år 2018. Risken med att bedövning införs är att detta anses tillräcklig.

Bedövning i samband med kastrering är ett första steg bort från den rutinmässiga kastreringen av hangrisar, men måste måste fortsatt vara ett förbud mot kirurgisk kastrering av grisar, i Sverige såväl som i EU.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

5 februari 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem