Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Nu tar också SJ ställning för hönorna

Nu tar också SJ ställning för hönorna
Foto: Michael715/Shutterstock

Under de senaste veckorna har Djurens Rätt kunnat dela många positiva nyheter för hönorna. Detta då en mängd företag gått ut med policies som garanterar en verksamhet fri från burägg. Förra veckan var det Delicato, Pågen och ÖoB - nu är det SJ:s tur. Även grossisten Svensk Cater skriver om sitt buräggsfria beslut i sin nyligen släppta hållbarhetsrapport.

På sin hemsida skriver SJ att de under 2019 kommer att gå över till ett sortiment helt fritt från ägg som kommer från hönor i bur. Företaget har redan kommit en bra bit på vägen då hela 97,5 % av äggen redan kommer från frigående hönor.

– Många, men inte alla, burägg i Sverige idag hamnar i produkter där de inte syns. Det är därför väldigt viktigt att företag, likt SJ, tar heltäckande beslut i frågan, säger Nathalie Söderström ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Svensk Cater med sina 1 400 kunder, är en av de tre största grossisterna i Sverige. I sin nyligen släppta hållbarhetsrapport skriver de att deras egna märkesvaror kommer vara buräggsfria till 2020 och resten av sortimentet till 2025. Beslutet inkluderar samtliga ägg (hela ägg, skalägg, ägg som ingrediens samt ägg i sammansatta produkter).

– Svensk Cater blir den första stora grossisten som tar det här beslutet och det råder ingen tvekan om att det kommer göra skillnad för många hönor. Vi hoppas nu på att marknadsledande Martin & Servera och andra stora grossister följer i samma spår. Hos Martin & Servera finns det stora mängder burägg och det är bekymmersamt att de inte tar sitt ansvar för hönorna, fortsätter Nathalie Söderström.

Djurens Rätt kunde nyligen berätta att det för första gången i modern tid sitter under en miljon hönor i burar i Sverige. För tio år sedan satt 40 % av hönorna inom den svenska äggindustrin inlåsta i burar, nu är siffran nere på 10,9 %. Positiva siffror men den behöver komma ner till 0 %.

– Det är dags för Sverige att vara med och visa vägen i den här frågan och liksom Luxemburg, Österrike och Tyskland, förbjuda burhållning av hönor, säger Nathalie Söderström.

Djurens Rätt informerar löpande företag om vilka förhållanden som djuren i livsmedelsindustrin lever under och vilka beslut företag kan fatta som bidrar till en mer djurvänlig värld.

Linn Bleckert

Linn Bleckert | Kampanjkoordinator

21 januari 2019

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem