Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Ny dokumentär visar återigen upp djurplågeriet bakom Europas djurtransporter

Ny dokumentär visar återigen upp djurplågeriet bakom Europas djurtransporter
Foto: ZDF

Det är den tyska tv-kanalen ZDF ligger bakom den nya dokumentär som visar vad djur som transporteras till slakt inom och ut från Europa utsätts för. Filmen är ytterligare en brutal väckarklocka som visar att något omedelbart måste göras för att stoppa det oacceptabla djurplågeriet.

I filmen kan vi se hur djur transporteras i dagar och veckor utan tillgång till vatten, föda eller kontrolleras av veterinärer. Särskilt illa far djur som transporteras till länder utanför Europa. På gränsen mellan Bulgarien och Turkiet, en plats där många djur lämnar EU, hålls djur på lastbilar i 40-gradig värme utan tillgång till skugga eller möjlighet att vila i flera dagar. Till och med de ansvariga djurtransportörerna har vittnat om att djuren far mycket illa.

Det som framkommer i dokumentären visar återigen att EU:s lagstiftning som reglerar djurtransporter varken efterlevs eller fyller sitt syfte.

Här kan du se trailern till dokumentären

Dokumentären "Geheimsache Tiertransporte" i sin helhet kan du se här

– Denna nya film visar att situationen är mer akut än någonsin och att EU behöver få till en övergripande lösning för att få ett stoppa för detta djurplågeri, säger Reineke Hameleers, ordförande för koalitionen Eurogroup for Animals, där Djurens Rätt en av medlemsorganisationerna.

Det har gjorts framsteg: EU-kommissionen har lyft fram djurtransporterna som en prioriterad fråga och en grupp som ska arbeta med djurtransporter har etablerats inom EU:s Animal Welfare Platform. Och tidigare i år framförde flera EU-parlamentariker en uppmaning till EU-parlamentet om att utreda de djurtransporter som utsätter djur för lidande och en oacceptabel behandling.

Men med bakgrund av den nya dokumentären blir det än mer angeläget att något göras och att fler parlamentariker ställer sig bakom kravet på att EU-parlamentet utreder frågan, och granskar dels den nuvarande situationen liksom tar fram förslag på vad som behöver göras för att lagen ska efterlevas.

Den 21 september deltog Djurens Rätt i en överlämning av mer än 1 miljon namnunderskrifter mot Europas långa och plågsamma djurtransporter. Av de insamlade namnen, som lämnades över i Bryssel till EU-kommissionär Vytenis Andriukaitis i, kom drygt 140 000 från Sverige.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

22 november 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem