Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Ny dokumentär visar att jätterävarna fortfarande finns kvar

Foto: Oikeutta eläimille

"Jätterävar" och "monsterrävar" kallades de rävar som filmades på finska pälsdjursfarmer under 2017. Genom avel hade rävarna blivit stora att de hade svårt att röra sig och deras päls hängde i tjocka vecka. Trots löften om motsatsen visar en ny dokumentär att jätterävarna fortfarande finns kvar.

2017 släppte den finska djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille filmer som visade blårävar på finska pälsdjursfarmer som genom avel har blivit så stora att de har svårt att röra sig och hur deras päls hänger i tjocka vecka. Detta trots att det enligt den finsak djurskyddslagen är det förbjudet att avla djur på ett sätt som skapar lidande hos djuret.  

Finlands Pälsdjursuppfödares fördömde i finsk media de pälsfarmerna som inte tar hand om djuren tillräckligt bra. Men en ny dokumentär från det schweiziska tv-bolaget SRF visar att jätterävarna fortfarande finns kvar, trots löften om motsatsen.

Denna gång säger den finska pälsbranschen bland annat att filmarna kan ha valt kameravinklar som framställer djuren så stora som möjligt, och att en del av filmmaterialet kan vara gammalt.

Djurens Rätt arbetar för ett förbud mot pälsdjursfarmer i Sverige och för en pälsfri handel. För djur är inte kläder.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

8 januari 2020

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem