Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Ny dokumentär visar upp åratal av lidande i Europas djurtransporter

Foto från dokumentären Le scandale du transport du bétail vers l'Orient

Igår kväll sändes en ny dokumentär om djurtransporter i den fransk-tyska tv-kanalen Arte. Dokumentären påminner om det oerhört brådskande läget: EU måste stoppa exporten av levande djur!

Miljontals djur exporteras varje år från EU till andra länder trots att varken medlemsländer eller EU-kommissionen har information om huruvida länderna djuren transporteras i och till, lever upp till EU:s djurtransportregler. Detta sker trots att det är medlemsstaternas skyldighet att neka tillstånd till export av djur om det saknas försäkringar om att reglerna om djurvälfärd kommer levas upp till under transporten, ända till slutdestinationen.

EU-kommissionen har i de senaste revisionsrapporterna om export av levande djur till länder utanför EU, både på fartyg och på land, rapporterat om utbredda regelbrott mot transportförordningen.

I den nya dokumentären “Le scandale du transport du bétail vers l'Orient” av Manfred Karremann, visas än en gång djur som i samband med transporter blir slagna, skadas, är utmattade, uttorkade och utsvultna.

Se trailern till den nya dokumentären

Det är förfärligt. Så många djur som utsätts för ofattbart lidande eftersom de inte ses som de kännande individer de är. De är brickor i ett ekonomiskt spel i köttindustrin. EU-kommissionen behöver snarast införa ett förbud mot export av djur utanför EU och en omställning måste påbörjas från transport av levande djur till transport av kött, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Dokumentären omfattar 18 år av filmande och utredning, inklusive nytt material, och tar tittaren tillbaka till år 2017 då Djurens Rätt tillsammans med Eurogroup for Animals och andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer drev kampanjen #StopTheTrucks. Det djur utsätts för vid export av djur är fortfarande långt ifrån acceptabelt och överträdelser mot regelverket är norm, inte undantag, vilket poängteras i dokumentären av representanter för Animal Welfare Foundation (AWF), Animals International, Deutscher Tierschutzbund, Fondation Brigitte Bardot och Welfarm.

Majoriteten av de djur som exporteras utanför EU gör det för att slaktas i ankomstlandet. I dokumentären visas också hur djur utsätts för mycket stort lidande i samband med slakten.

I juni i år röstade EU-parlamentet för tillsättandet av en så kallad undersökningskommitté om djurtransporter. Kommittén ska undersöka EU-kommissionens och medlemsländernas ansvar vad gäller implementering av och efterlevnad av de gemensamma djurtransportreglerna. Arbetet i kommittén blir viktigt för att transportförordningen, som ska revideras, ska bli ett effektivt verktyg i arbetet för att minska lidandet i samband med djurtransporter inom och utanför EU.

Det finns många och goda skäl till att välja bort djuren från tallriken. Beställ inspirationsmagasinet Välj vego! helt utan kostnad så får du tips på hur du gör.

Linda Björklund

Linda Björklund | Sakkunnig

30 september 2020

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem