Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Ny lag i Belgien kräver att katter ska kastreras

Ny lag i Belgien kräver att katter ska kastreras
Foto: EduardSV/Shutterstock

Belgien är det första landet i världen som inför regler om att katter måste kastreras. Den nya lagen har tillkommit för att förhindra ökningen av antalet hemlösa katter i Belgien, där mer än 30 000 katter överges varje år.

Vi har tidigare skrivit om hur de två belgiska regionerna Bryssel och Vallonien infört regler som kräver att katter äldre än sex månader ska vara kastrerade. Från 2020 gäller lagen hela Belgien, vilket gör landet till det första i världen som tar detta steg för att komma tillrätta med problematiken kring hemlösa katter, det skriver sajten EuroNews.

Lagförslaget har diskuterats sedan år 2010 och har tillkommit för att hantera problematiken med att nästan 30 000 katter överges och blir hemlösa i Belgien varje år. Många av dem fångas in och avlivas senare i brist på ett permanent hem. Lagen innehåller också regler om märkning av katter, kallat CatID.

Forskningen visar att de flesta hemlösa inte klarar sig mer än ett halvår, de dör eller försvinner, men tillräckligt många överlever för att det ska bli fler hemlösa katter. Under sin livstid kan en enda okastrerad katthona få upp till 120 ungar. Det är okänt hur många hemlösa katter som finns i Sverige, men det uppskattas att antalet är mellan 100 000 och 150 000.

Den nya lagen i Belgien ska utvärderas efter fem år för att se om den fyller sitt syfte.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

12 februari 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem