Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Ny rapport föreslår europeisk köttskatt

Foto: Shutterstock

Enligt en ny rapport bör EU införa en skatt på kött på upp till 25 procent. Syftet skulle vara att göra något åt köttets negativa miljöpåverkan. Intäkterna från skatten ska enligt förslaget användas för att ställa om jordbruket till en mer hållbar vegetabilieproduktion och för att sänka priset på frukt och grönt.

Rapporten “Aligning food pricing policies with the European Green Deal - True Pricing of meat and dairy in Europe, including CO2 costs” uppmanar EU-kommissionen att inkludera en skatt på kött i EU:s kommande miljöstrategi.

Rapporten, som är framtagen av en koalition av organisationer kopplade till jordbruk, klimat, hälsa och djurskydd, föreslår att skatten ska fasas in under det kommande decenniet. Enligt förslaget ska kött ska beskattas olika beroende på dess klimatpåverkan och göras till en del av CAP, EU:s gemensamma jordbrukspolitik.

Intäkterna som en köttskatt skulle ge kan enligt rapporten användas för att ställa om EU:s jordbruk till mer av en hållbar vegetabilieproduktion och för att sänka priset på frukt och grönsaker, det rapporterar tidningen The Guardian.

Skatten förutspås kunna skulle minska utsläppen av koldioxid i EU med 120 miljoner ton per år - vilket motsvarar de totala utsläppen under ett år från Irland, Danmark, Slovakien och Estland.

Gör skillnad för djuren och klimatet varje dag genom att välja vego! Beställ inspirationsmagasinet Välj vego! helt utan kostnad, fullmatat med recept, tips och inspiration.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

6 februari 2020

EU

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem