Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Nya bilder avslöjar Belgiens kycklinguppfödning

Nya bilder avslöjar kycklingproduktionen i Belgien
Foto: GAIA

I förra veckan kunde Djurens Rätt visa upp hur uppfödningen av kycklingar i Sverige ser ut. Nu kommer liknande bilder också från Belgien.

Från oktober till december förra året kunde organisationen GAIA med dolda kameror dokumenterar hur kycklingproduktionen i Belgien går till. Filmerna, som är inspelade hos sex olika kycklingproducenter, är jobbiga att se - de visar skadade kycklingar, kycklingar som är förlamade eller missbildad eller med brännskador på kroppen (då kycklingarna ofta har svårt att gå och därför ligger mycket kan det fuktiga ammoniakbemängda ströet orsaka brännskador).

– Kyckling är billigt men det är djuren som får betala det verkliga priset. Vår dokumentation visar att inte ens mininivåerna i lagstiftningen uppfylls, säger Michel Vandenbosch, ordförande för GAIA.

I Belgiens slaktas drygt 300 miljoner kycklingar om året, att jämföra med Sveriges drygt 99 miljoner. 90 % av belgiska kycklingproducenter är anslutna till Belplume, en märkning som ska garantera god kvalité och djurhållning.

Här kan du se GAIA:s avslöjande bilder från belgisk kycklingproduktion

På samma sätt som i Belgien hålls kycklingar i Sverige inomhus  i grupper på tiotusentals individer. De slaktas redan efter 35 dagar i livet, då har många av djuren fått problem med benen till följd av den snabba tillväxten. I slutet av förra veckan kunde Djurens Rätt visa upp ett unikt bild- och filmmaterial som visar hur livet i den svenska kycklingindustrin ser ut  - se bilderna och filmerna på kampanjsidan 99miljoner.se.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

20 mars 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem