Djurens Rätt
11 July 2014

Nya bilder avslöjar grava missförhållanden inom ullproduktion

Australien är en av världens största producenter av ull. Djurrättsorganisationen PETA skickade i slutet av 2012 tre utredare som under täckmantel besökt 19 av Australiens fårfarmer – utspridda i tre av landets stater. Materialet har filmats mellan oktober 2013 och februari 2014.

Dessa filmer visar på grova övergrepp och vi vill varna för mycket starka bilder. Här får vi bland annat se hur arbetare inom industrin sparkar och slår fåren, skär i deras kroppar och till och med bryter av nacken på ett får och lämnar det för att dö. Får lämnas livrädda och skadade med blödande sår efter attackerna som de utsatts för.

Fåren behandlas som varor

I filmerna får vi se hur fåren ligger fasthållna på rygg, samtidigt som de sparkas av sina klippare. Får är bytesdjur. De får inte visa svaghet och smärta, så det ska ganska mycket till innan de gör det.  Det är en sådan utsatt position för dem, att tryckas ner på det här sättet är fruktansvärt bara i sig. Sedan tillkommer den rena misshandeln. Att fåren sedan, när de försöker ta sig loss, slås med tillhyggen för att arbetarna blir så arga på dem.

–  Det handlar ju förstås om att det ska gå så fort som möjligt. Fåren är inte längre djur utan bara ett jobb som ska göras. Det spelar ingen roll hur mycket av sådant här jag ser. Jag blir lika tagen varje gång, säger Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom till SVT i samband med att de uppmärksammar avslöjandena.

Klipparna betalas ofta i volym och en kan klippa upp till 35 får i timmen. Detta leder till ett grovt, oförsiktigt arbete där fåren skadas allvarligt av skärsår som resultat. På åtminstone ett får var penis avskuren på grund av vårdslös behandling vid klippningen.

Var kommer ullen i Sverige ifrån? 

Risken är stor att ull i Sverige kommer från en farm där hanteringen av djuren sett ut på ett liknande sätt.  

– Det säljs så otroligt mycket ull. Det betyder att man måste fråga sig: var kommer ullen ifrån? Svaret är att det är ju inte från någon liten farm, utan det är så här det ser ut, säger Camilla Björkbom. Det är svårt för svenska konsumenter att veta att de plagg de köper inte har djurplågeri som det visas i PETA:s filmer.

Det finns flera olika typer av ull. Den dyrare merinoullen, där Australien står för 80 procent av produktionen, var i strålkastarljuset 2008 då TV4 granskade hur fåren utsätts för det som kallas "mulesing", dvs. att bakpartiet på fåren skärs bort för att minska andelen får som dör pga parasitangrepp. Detta är i sig ett resultat av intensiv avel för att öka mängden ull per får.

Efter granskningen slutade flera svenska företag att sälja merinoull, och många har i dag börjat använda sig av så kallad "mulesing-fri" ull.

Men för den vanligare ullen, som finns i allt från tröjor till plädar eller sofföverdrag, säger Camilla Björkbom att det för kunden nästan är omöjligt att vara säker på hur fåren behandlas.

– Förmodligen vet inte ens företagen själva om det här, utan litar på certifikat man fått. Det finns inga förteckningar över huvud taget som markerar att ull producerats utan djurplågeri.

Vad kan jag göra?

  • Välj inte produkter med ull i. Titta alltid på etiketten och fråga återförsäljaren om det är oklart. Är det ull i kläderna, välj ett annat plagg.

    Läs mer

  • Bli medlem i Djurens Rätt och stöd vårt arbete för alla djurs rättigheter: www.djurensratt.se/stod-oss.

Fördjupning

I samband med dessa avslöjanden har Djurens Rätt har kontaktat de stora svenska klädkedjorna och frågat om ull verkligen är nödvändigt i deras produkter. Här kan du läsa om de svenska företagens respons.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: