Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Nya bilder visar bilklädselns hemska baksida

Foto: PETA

Nya bilder visar hur kor och tjurar föds och dödas upp för sitt skinn i Brasilien. Skinnet blir till bilklädslar till bl.a. Volvo.

I organisationen PETA:s senaste avslöjande, med bildmaterial från organisationen Repórter Brasil, går det att se hur företaget JBS S.A. - världens största skinnproducent – behandlar de djur vars skinn blir till bl.a. bilklädslar.

Filmerna och bilderna visar hur kor och tjurar brännmärks i ansiktet, slås och skadas med elpåfösare innan de till slut skickas till slakt. Skinnet säljs vidare till flera att världens största bilmärken – bland dem Volvo, Toyota, Audi och Volkswagen.

Läderindustrin är en omfattande bransch, det produceras nästan två miljarder kubikmeter läder varje år. De största producenterna är Kina, Italien, Indien och just Brasilien. En vanlig uppfattning är att skinnet bara är en biprodukt vid slakten, och att det därför inte spelar någon roll om en köper skinnprodukter. I själva verket bidrar skinnindustrin en hel del till lönsamheten för kött- och mjölkindustrin eftersom skinnet är den mest värdefulla delen av djuret efter köttet och organen.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

22 november 2016

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem