Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Nya bilder visar försöksapornas fruktansvärda verklighet

Ny film visar försöksapornas tragiska verklighet
Foto: Animal Defenders International

För apor som används i djurförsök börjar lidandet redan innan själva försöken inleds.

En ny film, släppt av organisationen Animal Defenders International, visar hur apor som hålls för djurförsök på Biomedical Primate Research Centre (BPRC) i staden Rijswijk i Nederländerna hålls innan de börjar att utsättas för försöken. Och den visar att för aporna börjar lidandet redan innan försöken inleds.

I filmen går det att se hur de burar som aporna hålls i, hur de märks med nummer medan de fortfarande är vid medvetna och hur de skadar varandra på grund av den stressiga miljö som de hålls i.

Här kan du se filmen

Vi vill varna för obehagliga bilder

För mer än 10 år sedan antog EU-parlamentet en deklaration som innebär att djurförsök på primater ska fasas ut i EU, men ännu finns ingen handlingsplan för hur detta ska gå till.

Nederländernas regeringen har dock slagit in på ett ambitiöst projekt med målet att landet ska bli ett föregångsland när det kommer till att ersätta djurförsök. Landets jordbruksminister Martijn van Dam presenterade i slutet av förra året landets ambition om att fasa ut majoriteten av alla djurförsök till år 2025.

Sedan 2003 är det förbjudet att utföra djurförsök på människoapor i Sverige, men fortfarande genomförs försök på flera olika sorters apor vid Astrid Fagreus Laboratorium i Stockholm. Det är numera den enda anläggningen i Sverige där det förekommer försök på apor.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Digital kommunikatör

3 september 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem