Djurens Rätt
17 November 2020

Nya krafttag mot djurförsök med målet att EU uppfyller gamla löftet för djuren

– Att 3R-centret ska kunna fortsätta verka med minst de resurser som centret hittills har haft är en fråga som Djurens Rätt arbetat aktivt med nu under 2020, då finansieringen enligt tidigare beslut skulle löpa ut i år. Därför känns det här beskedet som en stor seger, säger Sebastian Wiklund som är samhällspolitisk chef på Djurens Rätt.

Dagen därpå, tisdagen den 22 september, så kokade missnöjet på Twitter. ”Europeiska dagen för human forskning” lanserades och europeiska djurrättsorganisationer (däribland Djurens Rätt) krävde att politikerna ska lyssna på folket, hålla sina löften och ta djurförsöksfrågan på allvar. Ett mindre smickrande jubileum inföll nämligen den här tisdagen: en tydlig markör av tio års politisk passivitet i frågan. Den 23 september 2010 lovade ett EU-direktiv att” ersätta djurförsök så snart det är vetenskapligt möjligt”.

– Men mycket lite har hänt de senaste tio åren. Den nya kampanjen Act4LabAnimals kräver nu att EU ska utarbeta en handlingsplan för att fasa ut djurförsöken, säger Emma Bäckström, som är kampanjkoordinator på Djurens Rätt.

För de 23 miljoner djur som utsätts för djurförsök i EU varje år är frågan alltid akut. Och för människorna har djurförsöksfrågan blivit extra aktuell till följd av jakten på ett vaccin mot covid-19. Förhoppningen är att detta kan ge medvind i arbetet mot djurförsök.

– Det är intressant att många stormakter inom medicinsk forskning, såsom USA och Kina, valt att ge dispens för att skippa djurförsöken i framtagningen av ett vaccin mot covid-19. Djurförsök är dyra, tidskrävande och har låg vetenskaplig tillförlitlighet, konstaterar Emma Bäckström.

Josefin Strang

Josefin Strang

Chefredaktör, Tidningen Djurens Rätt
Dela: