Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Nya regler gör raketer nära att förbjudas

Från 1 juni 2019 infördes nya regler för fyrverkerier i Sverige som stoppar försäljningen av de vanligaste raketerna till privatpersoner utan tillstånd.

Till 1 juni 2019 införs nya föreskrifter som kräver tillstånd för den som vill köpa raketer som sitter på en styrpinne, det meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskapBeslutet har ett kraftigt stöd hos svenska folket - 7 av 10 svenskar anser att fyrverkerier ska förbjudas helt och hållet.

Många medier skriver att beslutet innebär att raketer förbjuds, vilket inte är helt korrekt. Men även om det inte innebär ett rent förbud så innebär beslutet ett åtstramande av användningen av fyrverkerier i Sverige:

  • 2002 förbjöds smällare.
  • 2009 förbjöds de största fyrverkeripjäserna (s.k. fyratumsbomber) att säljas till privatpersoner.
  • 2014 förbjöds tyngre raketpjäser.
  • 2019 stoppas försäljningen av de vanligaste raketerna till privatpersoner utan tillstånd. Det blir också förbjudet för försäljare att sälja dessa pjäser till personer utan tillstånd.

I februari 2017 deltog Djurens Rätt, tillsammans med Djurskyddet Sverige, Svenska Kennelklubben och Svenska Brukshundklubben, i överlämningen av ett upprop med krav på begränsningar av användandet av fyrverkerier till regeringen.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

27 december 2018

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem