Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Nya regler kan stoppa delfinshower i Frankrike

Nya regler kan stoppa delfinshower i Frankrike
Foto: Natali Glado/Shutterstock

Frankrike antog i förra veckan en radikal lag som kan komma att helt stoppa föreställningar med delfiner och andra vattenlevande djur.

Lagen innebär ett förbud mot att föda upp delfiner och späckhuggare i fångenskap, något som djurorganisationer i Frankrike hoppas ska innebära att de djur som hålls där idag ska vara de sista. För även om lagen redan idag innehåller ett heltäckande förbud mot att hålla delfiner, valar och tumlare i fångenskap gör den undantag för de späckhuggare och öresvin-delfiner som idag redan hålls i fångenskap i Frankrike idag.

Lagen förbjuder också företeelsen att simma med delfiner, och de bassänger där djuren hålls måste göras betydligt större än vad de är idag. Branschen har sex månader på sig att anpassa sig till de nya reglerna, och tre år på sig att bygga ut anläggningarna.

Djurorganisationer hoppas att den nya långtgående lagen, som lades fram av Frankrikes miljöminister Ségolène Royal i förra veckan, ska innebära att delfinshower och andra ”marina cirkusar” helt kommer att upphöra i Frankrike i framtiden.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

8 maj 2017

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem