Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 35 kr/mån
kr/mån

Nya Zeeland tar ställning mot djurtestad kosmetika

Nya Zeelands ansvariga minister har meddelat att landet inte kommer godkänna djurförsök som utförs för kosmetika.

I ett brev till organisationen Cruelty Free International så skriver Nya Zeelands ansvariga minister Nathan Guy att det är "högst osannolikt" att Nya Zeeland "nu eller i framtiden kommer att godkänna projekt som innebär djurförsök för kosmetika på djur".

Uttalandet kommer efter en dialog mellan Cruelty Free International och Nya Zeelands departement som ansvarar för industrifrågor, där djurförsök ingår.

I juni röstades ett förslag till förbjud ner i landets parlament, med hänvisning till att det behövdes mer tid att se över konsekvenserna. Men uttalandet från Nathan Gay innebär att landet tar ett stort steg mot vad som i praktiken blir ett förbud.

- Det här är ett viktigt steg framåt. Även om vi skulle föredra ett förbud för djurförsök för kosmetika och ingredienser, som det i EU och Indien, så välkomnar vi detta policybeslut från Nya Zeeland. Den snöboll som rullar över världen och som sätter stop för djurtestad kosmetika ökar i fart, säger Michelle Thew från Cruelty Free International.

Det förekommer i dagsläget inga djurförsök för kosmetika i Nya Zeeland, men landets Cosmetic Toiletry and Fragrance Association håller med om att det vore en trygghet med att ett formellt beslut.

Peter Nilsson

Peter Nilsson | Ansvarig digitala kanaler

3 december 2014

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem