Mastodon Hoppa till huvudinnehåll
Typ av gåva
  • min 50 kr/mån
kr/mån

Nytt avslöjande: djurplågeri på äggfabrik i Spanien

Foto: Equalia

Den ideella organisationen Equalia har idag släppt nytt material från en äggfabrik där hönor hålls i små burar och plågas till döds. Bilderna visar brott mot både nationell lagstiftning i Spanien och EU:s djurskyddslagstiftning.

Lagom till Äggets dag, 8 oktober, släpps nya bilder från en äggfabrik. Hönorna i videoklippen hålls i burar och döda hönor hittades bland de levande. Men skrämmande bilder visar också våldsamhet mot hönor och grovt djurplågeri.

– Jag blir oerhört illa berörd av filmmaterialet som släppts. Om det enbart hade varit några döda hönor bland de levande, hade det visat den annars hemska vardagen i äggfabriken. Men det som visas är fruktansvärda brott, och kräver mer åtgärder än vårt fortsatta arbete för förbättrad lagstiftning i EU. Så här ska det inte få gå till, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Råttor och löss bland hönorna

Burhållning av hönor är varken en säker eller hållbar produktion av ägg. Ju mindre plats per höna, och desto fler hönor per byggnad, desto större risker för att smittor bryter ut. Utöver bilder av djurplågeri i materialet finns även bilder där råttor befinner sig bland hönorna, vilket riskerar hälsan och livsmedelssäkerheten. Löss från hönorna kan också ses på ägg som ska gå till livsmedelsbutiker.

Equalia’s egna juridiska avdelning har kommit fram till att flera brott finns i videomaterialet. Både gällande djurplågeri och brott mot livsmedelslagstiftning. Equalia har anmält brotten.

Lagstiftningen brister

Eurogroup for Animals, som både Djurens Rätt och Equalia är medlemmar i, arbetar nu för att EU-kommissionen ska förbättra djurskyddslagstiftningen så att burhållning exempelvis ska bli olagligt och att hönorna ska få mer plats. I kampanjen No Animal Left Behind lyfts de tillkortakommanden lagstiftningen har idag och hur den kan förbättras för djuren.

Konsumenter har uttryckt sitt missnöje över burhållning i över 13 år i Sverige. På EU-nivå har nyligen medborgarinitiativet End the Cage Age lyckats med att samla in över 1 miljon namnunderskrifter och kommissionen har lagt fram en plan för när burarna ska fasas ut. En majoritet i Europaparlamentet röstade för ett förbud mot alla burar i livsmedelsproduktion i EU.

– EU-kommissionen borde ta tillfället i akt att införa striktare djurskydddslagstiftning. Det är hög tid att göra en ambitiös genomgång av djurskyddslagstiftningen för att se till att inga djur glöms bort i processen, säger Julia Elizalde, kampanjkoordinator på Equalia.

35 miljoner hönor i bur

Spanien är ett av de länder i EU med flest hönor i bur enligt den senaste statistiken från EU. Det innebär 35 miljoner individer eller 77 % av landets äggfabriker. Sverige tillåter fortfarande hönor i bur, men efter stor bojkott från konsumenter och företag är antalet hönor i bur nu nere på färre än 500 000. Det är fortfarande 500 000 hönor för många, enligt Djurens Rätt.

Under 2021 har vi en unik chans att få EU-kommissionen att besluta om att göra en översyn av all djurskyddslagstiftningen på EU-nivå. Låt inget djur bli glömt.

Anna Harenius

Anna Harenius | Sakkunnig

8 oktober 2021

Har du fått nog av trånga hönsburar, långa djurtransporter och plågsamma djurförsök?

Bli medlem